Polion poistuminen on lähellä

2.11.2016

Vietimme 24.10. maailman poliopäiväa. Miksi meidän on edelleen syytä kantaa huolta tästä vanhasta sairaudesta?

Teksti: Leila Risteli

POLION POISTUMINEN LÄHELLÄ

Polio on tunnettu faaraoiden ajasta lähtien, mutta kesti kauan ennen kuin tajuttiin sen olevan tartuntatauti. Syynä oli se, että vain pieni osa tartunnan saaneista halvaantuu. Toisen maailmansodan jälkeen mm. Suomessa oli laajoja polioepidemioita, joissa sairastui vuosittain satoja ihmisiä.

Polio voidaan hävittää kokonaan, koska polioviruksella ei ole muita isäntiä kuin ihminen ja tautia vastaan on tehokkaita rokotteita. Niinpä Suomessa tauti saatiin nopeasti kuriin laajoilla rokotuksilla, ja 60-luvusta lähtien se on kuulunut kansalliseen rokotusohjelmaan.

Vielä 80-luvulla maailmassa riehui kuitenkin hiljainen polioepidemia: erityisesti kolmannen maailman maissa halvaantui keskimäärin tuhat lasta ja nuorta päivässä. Ne, jotka eivät tautiin kuolleet, jäivät loppuiäkseen invalideiksi. Tämä tarkoitti yli 350 000 tuhlattua nuorta elämää vuodessa. Terveysviranomaiset totesivat tilanteen, mutta eivät pitäneet taudin hävittämistä kehitysmaista mahdollisena.

Tarvittiin kansalaisjärjestö, jonka toimintayksiköillä eli klubeilla oli pitkä perinne raajarikkoisten lasten auttamisesta omilla paikkakunnilla, mutta jolta puuttui tieto siitä, miten mahdoton tehtävä kaikkien maailman lasten suojaaminen poliolta olisi. Juuri 75. toimintavuotensa saavuttanut Rotary International päätti ottaa polion hävittämisen tavoitteekseen 100-vuotisjuhliinsa mennessä. Uskottavuutta asialle toi se, että rotarit onnistuivat tässä tehtävässä ensin yhdessä kehitysmaassa, Filippiineillä.

Viranomaistahot voivat ymmärrettävästi epäillä epävirallisten toimijoiden kuten kansalaisjärjestöjen turnauskestävyyttä vuosia vievässä ponnistelussa. Lopulta rotarit kuitenkin onnistuivat vakuuttamaan viranomaiset, ja vuonna 1988 käynnistyi maailman suurin yksityisten ja julkisten toimijain yhteinen, kansainvälisesti koordinoitu terveyskampanja, aloite polion täydelliseksi hävittämiseksi. Siinä tekevät yhteistyötä Maailman terveysjärjestö, UNICEF, Yhdysvaltain Center for Disease Control and Prevention (CDC) – ja Rotary International. Merkittävä tukija on viime vuosina ollut myös Bill ja Melinda Gatesin säätiö.

Toiminnan laajuus ja tuloksellisuus ovat vaikeita käsittää. Kaikkiaan 20 miljoonaa vapaaehtoista on järjestänyt ja toteuttanut massarokotuksia, joissa poliosuojan on saanut yli kolme miljardia lasta. Tämä on säästänyt heistä ainakin kahdeksan miljoonaa halvaantumista. Jo 2000-luvulle tultaessa oli vuosittaisten sairaustapausten määrä pudonnut alle prosenttiin siitä, mitä se oli kampanjan alkaessa. Eri maiden hallitukset ovat tukeneet rokotuksia ja myös hyötyneet kampanjassa kehitetyistä rokotteiden jakelu- ja sairauksien monitorointijärjestelmistä.

Vuonna 1985 polio oli kotoperäisenä sairautena 125 maassa. Nyt näitä maita on enää kolme, Pakistan, Afganistan ja Nigeria. Etupäässä näiden maiden surkeilla raja-alueilla on vuoden 2016 aikana sairastunut 27 lasta. Vaikka jokainen halvaus on liikaa, tilannetta voi pitää erittäin lohdullisena, sillä viime vuonna samana aikana oli sairastuneita 51 ja vuotta aikaisemmin 242.

Poliokampanja on osoitus tavallisten ihmisten sinnikkyydestä ja voimasta hyvän palveluksessa. Vielä ei kuitenkaan ole aika tuudittautua turvallisuuteen. Niin kauan kuin poliovirusta on missään päin maailmaa, ei yksikään lapsi koko maailmassa ole siltä suojassa. Viruksesta on siis päästävä kokonaan eroon. Meistä jokainen voi osaltaan auttaa erityisesti tukemalla rotarien poliokeräyksiä.