KLUBIEN PROJEKTEJA

Mukana Maunulan puron kunnostuksessa osana Itämeri-projektia (Luoteis-Helsingin Rotaryklubi)

 

Luoteis-Helsingin Rotaryklubi on ottanut ohjelmaansa osallistumisen Itämeren suojelemiseen. Yhtenä projektina klubi on mukana alueensa läpi virtaavan Haaganpuron (ent. Mätäpuro) kunnostamiseen. Virtavesien suojeluyhdistys järjesti 22.9. talkoot Haaganpuron sivuhaaran Maunulanpuron entistämiseksi. Puron aikanaan liian avonaiseksi kaivettua uomaa täytettiin soralla ja kivillä, jolloin puroon muodostuu taimenelle sopivia kutupaikkoja.

Kuvassa vasemmalla klubin presidentti Juhani Forsberg lapiohommissa.

***

 

Veli Jorma Holmroosin tarina:

Rotary-hengessä Venäjällä

 

Veli Jorma Holmroos Hausjärvi-Riihimäki Rotaryklubista on 20 vuoden ajan kerännyt vaate- ja tavara-apua Tsernobylin uhreille. Työ jatkuu edelleenkin. Sittemmin aavekaupungiksi muuttuneen Tsernobylin asukkaat joutuivat lähtemään kaupungista. Harva on saavuttanut entistä vastaavia oloja. Asunnot ovat huonoja. Monella on nälkä ja talvella palellaan.

Holmroos saa tavarat lahjoituksina. Kun autokuormallinen hyväkuntoista tavaraa on kerätty, Pietarin Tsernobyl-yhdistyksen jäsenet tulevat viikottain hakemaan autokuorman Holmroosin varastosta. Venäläiset ovat myöntäneet Holmroosille hänen avustustyöstään korkea-arvoisen mitalin. Se on luovutettu vain onnettomuuden välittömiin pelastustöihin osallistuneille tai myöhemmin avustustöihin osallistuneille.

Elenan opinnot saatiin päätökseen rotareiden tuella

Jorma Holmroosin aloitteesta Hausjärvi-Riihimäki Rotaryklubi toteutti vuonna 2005 avustusprojektin, jolla tuettiin venäläisen Elena-tytön yliopisto-opintojen loppusuoraa. Hänen perhettään oli kohdannut isän syöpäsairauden vuoksi vakava taloudellinen ahdinko. Sen lisäksi hän invalidisoitui autokolarissa, jossa poika kuoli.

- Elenan opinnot olisivat keskeytyneet ilman apuamme. Klubimme yhteiskuntapalvelun edustajat vierailivat  Viipurissa tutustumassa vuoden projektimme Elenan oloihin. Halusimme varmistua, että ohjaamamme varat menevät perille tarkoitettuun kohteeseen.

Tyttö valmistui yliopistosta huippuarvosanoin. Hän haki töitä kansainvälisen yhtiön osto-osastolta. Elena oli haastattelussa kertonut, että oli saattanut opintonsa loppuun suomalaisen Rotary-klubin avustuksella. Vieraillessaan vuonna 2006 Hausjärvi-Riihimäki Rotaryklubin kokouksessa hän totesi, että rotareilla oli iso merkitys myös siinä, että hänet valittiin työpaikkaan satojen hakijoiden joukosta.

 

Nyt tarvetta käyttökuntoisille ompelukoneille!

Samohvalovan kylässä Venäjällä on yli 90 %:n työttömyysaste. Holmroos on ollut mukana perustamassa sinne koulutuskeskusta, jossa kylän naisia koulutetaan ompelemaan. Nyt tarvitaankin käyttökuntoisia ompelukoneita. Jos auttaminen kiinnostaa, ota yhteys Jorma Holmroos, puh. 0400 433 819.

Teksti: Pirjo Ikävalko         

Kuva: Eila Repo

***

 

Tikkurilan syysmarkkina- ja talvimarkkinaprojektit (Vantaan klubi)

 

Tikkurilan syysmarkkina- ja  talvimarkkinaprojektit
   
Kuvaus: Osallistutaan syksyisin Tikkurilan maalaismarkkinoille yhdessä Vantaan Airport rotaryklubin kanssa ja talvisin  talvimarkkinoille.  Klubeilla on tapahtumassa oma standi,  jossa annetaan rotaritietoutta.  Tapahtumien yhteydessä on toteutettu silmälasikeräys sekä lipaskeräys, jonka tuotto menee Polio plus  -keräykselle.  Markkinat kestävät kaksi päivää.

Vastuuhenkilö: Matti Jakonen, s-posti matti.jakonen@gmail.com, puh. 0400-412557

***

 

Katajanokan klubin vuotuinen Save the Baltic Sea -festivaali ja varojen keruu Itämeren käytännön suojelutyöhön järjestämällä hyväntekeväisyyskonsertteja

 

Save the Baltic Sea- varojen keruu Itämeren suojelutyöhön  -  Katajanokan rotaryklubin projekti

 

Katajanokan Rotaryklubi on keväästä 2010 alkaen järjestänyt Save the Baltic Sea-konsertteja keräten varoja Itämeren suojelutyöhön.  Konserttien tuotto on lyhentämättömänä lahjoitettu Suomen Luonnonsuojelusäätiön WWF:lle ”korvamerkittynä” kosteikkojen suojeluun käytettäväksi.

 

Neljäntenä konserttikeväänä 2013 järjestetään konsertteja kaksi, molemmat Temppeliaukion kirkossa:

-          maanantaina 8.4.13 klo 18 ”Mermaid”-kamarimusiikkikonsertti

-          tiistaina 16.4.13 klo 18  perinteinen ”Save the Baltic Sea”-konsertti

Konserttien taiteeellisena johtajana toimii Katajanokan Rotaryklubin jäsen musiikin tohtori, sellotaiteilija Seeli Toivio. Kaikki esiintyvät taiteilijat ovat maamme eturivin nuoria lupaavia muusikoita.  Kaikki Katajanokan rotarit osallistuvat konserttitoiminnan organisoimiseen Itämeren hyväksi.

 

Konsertit laajenevat keväällä 2013 Katajanokan Rotaryklubin ”Save the Baltic Sea”-festivaalitapahtumaksi, sillä niiden yhteydessä järjestetään nyt edellisen vuoden tapaan Itämeri-eetosseminaari ”Meremme tähden” tiistaina 9.4.13 klo 18 Katajanokalla Grand Marina Congess Centerissä.

Seminaarivastaavana toimii Katajanokan Rotaryklubin Itämerikomitean puheenjohtaja Jussi Tuovinen.   Seminaariin on vapaa pääsy.

 

Katajanokan Rotaryklubi toivoo kaikkien rotareiden avec osallistuvan Itämeremme tilan kohtentamiseen osallistumalla konsertteihin.  Kummankin konsertin lipun hinta on 20 € ja ohjelman 5 €

 

Yhteydenotot klubisihteeri: sirkkukaro@yahoo.com.

 

 

 

 

 

 

 

Pasilan klubin lukutaitoprojekti Namibian Windhoekissa sijaitsevassa Martti Ahtisaari Primary School:issa

Pasilan Rotaryklubilla on tällä hetkellä vireillä:
Matching Grant projekti #68645
 
Projekti sisältää lukutaitoprojektin ,joka toteutetaan Namibian Windhoekin kaupungin Katuturan kaupunginosassa sijaitsevassa Martti Ahtisaari Primary School:issa yhteistyössä koulun opettajakunnan kanssa.
Nykyisen kolmivuotisen projektin rahoitus hyväksyttiin Evanstonessa vuoden 2009 lopussa ja projektin toteutus alkoi vuonna 2010. Vuonna 2012 toteutetaan projektin kolmas vuosi.
Projektin kokonaisbudjetti on  13 100 US dollaria.
Projektin toteutuksessa ovat mukana Pasilan rotaryklubi sekä Pohjois-Helsingin ja Herttoniemen klubit sekä Windhoek Rotary Club Namibiassa.Rahoitukseen on osallistunut edellä mainittujen lisäksi Rotarysäätiö, piirimme 1420 ja UPM-Kymmene konserni.
 
Pasilan Rotaryklubi toteutti  vastaavan kolmivuotisen  lukutaitoprojektin Windhoekin Martti Ahtisaari peruskoulussa vuosina 2006-2009.Silloin Suomesta ei ollut muita klubeja mukana.
 
Yhdyshenkilö Pasilan Rotaryklubissa on Risto Jaakkola, ristovj.jaakkkola@elisanet.fi ,puh 0400 672 259
Osoite: Alkutie 44 A,00660 Helsinki

 

***

Helsinki City West Rotariklubin Palveluprojekti ”Mieskaveritoiminta”

Pienperheyhdistys on yksinhuoltajien vuonna 1968 perustama, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka edistää lasten aseman parantamista ja tasa-arvoisen lapsuuden toteutumista. Klubi on tukenut yhdistyksen mieskaveritoimintaa rahoittamalla Helsingin kansainvälisillä vuosittaisilla venemessuilla yhdistyksen viestintätapahtumaa uusien mieskavereiden hankkimiseksi yksinhuoltajien pojille sekä järjestämällä vuosittain viihteellisen kokopäiväisen yhteistapahtuman pojille, heidän mieskavereilleen ja sisaruksilleen.


Vastuuhenkilö: Lea Kivelä-Pelkonen, lea.kivela-pelkonen@fidico.com , +358505454072

***

Fontana Klubitalo-projekti Karjaalla

Projektin kuvaus   

Fountain house on kodinomaiseen klubitaloon perustuva kansainvälinen toimintamalli mielenterveysongelmaisten ja –kuntoutuijen mielekkään arkielämän tukemiseksi. Karjaan rotaryklubi on projektin puitteissa auttanut klubitalon toimintaa monin tavoin. Olemme esim. hankkineet talolle kaasugrillin. Jäsenemme on lahjoittanut talolle pianon, jonka siirron ja virityksen olemme hoitaneet. Olemme jatkuvassa yhteydessä Klubitaloon ja anamme apuamme kun tarpeita ilmenee.
Vastuuhenkilö    Kaj Fagerholm ( kajfager@nic.fi ), puh: 0500-205097

***

 

Karis-Karjaan Rotaryklubin Afrikka-projekti

Projektin kuvaus   

Auttaa taloudellisesti kahta afrikkalaista nuorukaista nimeltään Fabian Kithusi ja Gabriel Adigo, jotka ovat kotoisin Kenian Nairobin slummialueilta, opiskelemaan oppilaitoksessa ” Shang Tao Media Arts College”. Opiskelulinja on kummallakin ”3D Animation & Multimedia”. Molemmat ovat syntyneet vuonna 1990. Opiskelu alkoi heinäkuun alussa 2011, kesto n. 22 kk.
Fabian ja Gabriel ovat lahjakkaita ja ahkeria. Pyrkivät yrittäjiksi tai kansainvälisiin tehtäviin valmistuttuaan.

Vastuuhenkilöt    Risto Knaapinen ( risto.knaapinen@myhome.fi ), puh: 044-2501196
Kari Tahvonen ( kari.tahvonen@puutarhatahvoset.fi ), 0400-475335

***

 

Liikkuva Merimiesten Palveluauto Navicar - Katajanokan Rotaryklubin projekti

Katajanokan Rotaryklubi on vuodesta 2005  tukenut Suomeen saapuvien ulkomaisten merenkulkijoiden hyvinvointia avustamalla Suomen Merimieskirkko ry:n liikkuvan Navicar-auton toimintaa Haminan, Kotkan, Loviisan ja Porvoon satamissa.  Tuki kohdistetaan Navicarin viestintävälineiden hankkimiseen, joiden avulla merenkulkijat voivat pitää yhteyttä läheisiinsä puhelimen ja internetin välityksellä.  Palvelujen käyttäjät ovat esimerkiksi filippiiniläisiä tai intialaisia merenkulkijoita, jotka ehkä eivät kuukausiin tai jopa pidempään tapaa läheisiään.

***

 

Gamla Borgå Rotaryklubb-Wanhan Porvoon Rotaryklubi , Iloa vanhuksille, Tukea perheille ja nuorille ja Stipendi kansainväkiseen yhteistyöhön

Meillä on klubisamme toistaiseksi voimassa kaksi humanitääristä palveluprojektia jossa tuemme paikallisesti joko rahalla tai mielihyvällä ja yksi projekti joka kohdistuu kansainväliseen yhteistyöhön koulujen kesken.

Iloa Vanhuksille: Järjestämme musiikkitapahtumia vanhainkotien asukkaille 1-2 kertaa vuodessa.
Tukea perheille ja nuorille: Yhteistyössä Porvoon Sosiaalitoimen kanssa tuemme eniten apua tarvitsevia perheitä, heidän lapsia tai nuoria rahalla tai rahaa vastaavalla lahjakortilla. Porvoon Sosiaalitoimi valitsee kohteen ja allokoi lahjan oikealle taholle.
Stipendi kansainväliseen yhteistyöhön: Stipendi jaetaan kerran vuodessa Porvoon alueen peruskoulun kansainväliseen projektiin

Vastuuhenkilön, Presidentti Charlotta Björkendahl, charlotta.bjorkendahl@pp.inet.fi, +358405199190, seuraavalla kaudella Presidentti Jari Innanen

***

 

Yhteisvastuukeräysprojekti

Kuvaus: Klubi osallistuu yhteisvastuukeräykseen  yhteistyössä Tikkurilan seurakunnan kanssa yhteisvastuukeräysviikolla  siten, että klubin jäsenet toimivat listakerääjinä/ lipaskerääjinä Vantaalla  esim. kappakeskuksissa. Projekti on jatkuva.
Vastuuhenkilö: Pirjo Rantaniemi.  s-posti pirjo.rantaniemi@foibe.fi,  puh. 050-2908

***

 

Porvoon seudun lapsi- ja turvakotien avustaminen

Porvoon seudun lapsi- ja turvakotien avustaminen
Borgå Västra –Porvoom Läntinen klubi avustaa vuosittain Lapinjärvellä olevaa lasten turvakotikohdetta sekä Porvoon kaupungissa sijaitsevaa Turvakoti Nuttua, joka toimii lapsille ja myös äideille turvakotina yllättävissä, usein väkivaltaisissa, tilanteissa.
Yhteyshenkilö: Vastaava/Ansvarig: Tiina Whiley, +358 505550510 tiina.whiley@posintra.fi

***

 

Kluuvin Rotaryklubin Äänikirjaprojekti

 Projektin tavoitteena on lahjoittaa äänikirjojen kuuntelulaitteita piirin 1420 vanhainkoteihin ja hoitolaitoksiin. Kolmivuotisen projektin aikana lahjoitetaan 1-2 laitetta vuodessa valittuun yhteistyölaitokseen. Yhden laitteen arvo kuulokkeineen on noin 500 euroa. Samalla tehdään yhteistyösopimus laitoksen ja Celia-kirjaston kanssa, jonka 30 000 digitaalista kirjaa ovat tämän jälkeen laitoksen käytettävissä.

 Vastuuhenkilön yhteystiedot:  Harri Markkula, s-posti harri.tmarkkula@gmail.com, puh. 040 44 555 17

***

 

Pasilan Rotaryklubin lukutaitoprojekti

Projekti toteutetaan Namibian Windhoekin kaupungin Katuturan kaupunginosassa sijaitsevassa Martti Ahtisaari Primary School:issa yhteistyössä koulun opettajakunnan kanssa.

Nykyisen kolmivuotisen projektin rahoitus hyväksyttiin Evanstonessa vuoden 2009 lopussa ja projektin toteutus alkoi vuonna 2010. Vuonna 2012 toteutetaan projektin kolmas vuosi. Projektin kokonaisbudjetti on 13 100 US dollaria. Projektin toteutuksessa ovat mukana Pasilan rotaryklubi sekä Pohjois-Helsingin ja Herttoniemen klubit sekä Windhoek Rotary Club Namibiassa. Rahoitukseen on osallistunut edellä mainittujen lisäksi Rotarysäätiö, piirimme 1420 ja UPM-Kymmene konserni.

Pasilan Rotaryklubi toteutti vastaavan kolmivuotisen  lukutaitoprojektin Windhoekin Martti Ahtisaari peruskoulussa vuosina 2006-2009.Silloin Suomesta ei ollut muita klubeja mukana.

Yhdyshenkilö Pasilan Rotaryklubissa on Risto Jaakkola, ristovj.jaakkkola@elisanet.fi ,puh 0400 672 259

Osoite: Alkutie 44 A,00660 Helsinki